7.1. Særligt værdifulde landbrugsområder

Redegørelse

Retningslinjerne påvirkes i forbindelse med arealudlæg ved Egebjerggård, Gedved Øst, Højageren, Purupvej, Møllegade, Storegade og perspektivområdet ved Østbirkvej i Gedved, hvor udpegningen af de Særligt værdifulde landbrugsområder reduceres. 

Når områder til jordbrugsmæssig anvendelse (land- og skovbrug og gartnerier) inddrages til andre formål, skal der foretages en afvejning af de forskellige interesser, der knytter sig til området. Således at det sker ud fra en samfundsmæssig helhedsbetragtning. 

Ved afvejningen i forhold til jordbrugsinteresserne, lægges der vægt på at begrænse arealfor­bruget til andre formål, og der tages hensyn til arronderingsforholdene og de allerede foretagne investeringer i området. Horsens Kommune er en kommune i vækst, men også en landbrugskommune med store arealreservationer til natur- og landbrugsformål. Byudviklingen sker på baggrund af kommuneplanens hovedstrukturbillede og bymønster og dermed i forbindelse med hovedbyerne og lokalcenterbyerne. Dette sker for at sikre mindst unødig arealforbrug, så der fortsat er gode muligheder for landbrugserhvervet i kommunen, samt for at sikre en effektiv udnyttelse af de investeringer, der er foretaget i infrastruktur og offentlig service omkring allerede eksisterende bysamfund.

Arealreservationen til Særligt Værdifulde Landbrugsområder udgør mere end 65% af kommunen samlede areal. Til sammenligning udgør den bymæssige bebyggelse ca. 13% af kommunens samlede areal. Ved arealudlæggene sker der kun en meget beskeden reducering af arealreservationen til Særligt Værdifulde Landbrugsområder. Reduceringen af de Særligt Værdifulde Landbrugsområder til bymæssige formål, vurderes, i de konkrete tilfælde, foreneligt med planlovens formål, om at sikre vækst- og udvikling i tæt tilknytning til eksisterende byzone. Samtidig har landbruget udviklet sig, hvilket betyder, at markernes placering i forhold til den konkrete landbrugsejendom, er af mindre betydning for landbrugsbedriften end hidtil. I takt med landbrugets udvikling, køres der i dag ofte over længere strækninger, til og fra ejendommen, til de dyrkede marker f.eks. med husdyrgødning og afgasset biomasse. Samtidig er det i dag muligt at afsætte husdyrgødning til f.eks. biogasanlæg, som kan sikre en omfordeling til andre ejendomme, hvorfor inddragelse af arealer til byvækst, ikke vil udgøre en væsentlig begrænsning i forhold til arrondering af dyrkningsarealer. 

Ved lokalplanlægning vil det være en betingelse, at jordbrugsområder, som inddrages kan anvendes længst muligt til landbrugsmæssige formål.

Der ændres ikke på retningslinjernes indhold. Det er derfor fortsat kommuneplan 2021-33 som er gældende, for hvad angår, mål, retningslinjer og redegørelse.

Se ændringerne i geometrien på nedenstående kortbilag.

Billedet viser et landbrugslandskab.


Kortet viser udpegningen af særligt værdifulde landbrugsområder.