Kirkeomgivelser

Ændringerne består i

Retningslinjen berøres i forbindelse med Tematillæg for VE-anlæg og Skovrejsning til Kommuneplan 2021-2033 af konsekvensrettelser i medfør af ændringer i tematillæggets hovedfokus på VE-anlæg og skovrejsning.

Konsekvensrettelserne består i tilføjelser af nye retningslinjebestemmelser, 4.3.4. og 4.3.5. og derudover ændres rækkefølgen af ​​eksisterende retningslinjebestemmelser af hensyn til læsevenligheden og introduktion til emnet. Den nye rækkefølge af de samlede retningslinjer for kirkeomgivelserne er vist nedenfor. Yderligere tilføjes et afsnit til retningslinjens redegørelse vedrørende planlægning for VE-anlæg i nærhed til kirker og deres kirkeomgivelser, som ligeledes kan findes nedenfor.

Eksisterende retningslinje, i form af mål og redegørelse, er fortsat gældende og kan ses her .


 

Retningslinjer

4.3.1. Kirkeomgivelserne inddeles i 3 zoner: De særlige kirkeområder, Næromgivelser og Fjernomgivelser. De er yderligere beskrevet i redegørelsen herunder.

4.3.2. Inden for kirkeomgivelserne kan der kun opføres byggeri, ske terrænreguleringer, etableres beplantning og bygges tekniske anlæg osv., hvis det kan ske uden at hensynet til kirkernes landskabelige beliggenhed eller samspil med landsbymiljøet/bymiljøet tilsidesættes.

4.3.3. Der skal tages stort hensyn til kirkeomgivelserne omkring kirkerne i byerne, herunder middelalderkirkerne, således at der ved ny bebyggelse eller anden bebyggelsesmæssige forandringer tages hensyn til kirkernes samspil med byrummet og de omkringliggende bygninger.

4.3.4. Inden for en radius på 1.000 meter af kirker, kan der kun planlægges for solcelleanlæg og vindmøller op til 250 meter, hvis der i den konkrete planlægning, kan dokumenteres, at anlæggene kan tilpasses, så kirkernes placering og samspil med landskabet og omkringliggende landsbymiljøer ikke sløres eller forringe.

4.3.5. Inden for en radius på 2.000 meter af kirker, kan der kun planlægges for vindmøller større end 250 meter, hvis der i den konkrete planlægning, kan dokumenteres, at møllerne kan tilpasses, så hensynet til kirkernes placering og samspil med landskabet og omkringliggende landsbymiljøer ikke sløres eller forringe.

Redegørelse

Planlægning for VE-anlæg

Omstillingen til en vedvarende energiproduktion medfører en kulturhistorisk ændring af landskabet, hvor vindmøller og solceller i højere grad, skal indpasses som én blandt mange andre kulturhistoriske fortællinger i det åbne land.

Kirker, som markante pejlemærker i det åbne land, vil blive påvirket af udbygningen af ​​solcelleanlæg og vindmøller på land. Hvide mølletårne ​​konflikter med det typiske billede af de hvide kirketårne ​​som pejlemærker i landskabet, og de vidtstrakte solcelleanlæg kan sløre kirkernes sammenspil med det omkringliggende landskab. Det er derfor vigtigt, at der i planlægningen for VE-anlæg i det åbne land tages hensyn til kirkerne, deres omgivelse og deres nationale interesse, som tydelige markører for vores kulturhistoriske udvikling.

Udbygningen af ​​solcelleanlæg og vindmøller i det åbne også en national interesse og et tungtvejende samfundsmæssigt hensyn. Der skal således balanceres mellem de to hensyn i forbindelse med planlægning for de konkrete projekter. Der er ved planlovsændringen i marts 2024 indført afstande, for hvornår Stiftsøvrigheden har mulighed for at gøre indsigelse mod lokalplanlægningen for VE-anlæg i nærheden af ​​landets kirker.

Det gælder jf. Planlovens §29, stk. 3. , at Stiftsøvrigheden kan gøre indsigelse mod lokalplanforslag, der muliggør opstilling af solceller og vindmøller nærmere kirken end 1.000 meter. Hvis der planlægges for vindmøller med en totalhøjde på mere end 250 meter, har Stiftsøvrigheden mulighed for at gøre indsigelse med lokalplanforslag, der muliggør opstilling af en sådan mølle, nærmere kirken end 2.000 meter.

Hvis det vurderes hensigtsmæssigt, ønsker Horsens Kommune at tage en tidlig dialog med Stiftsøvrigheden i forbindelse med en konkret planlægning, om muligheden for, hvordan de enkelte projekter kan tilpasses. Se evt. under ”6.7. Planlægning for vedvarende energianlæg” .