Planlægning omkring risikovirksomheder

Redegørelse jf. lovbekendtgørelse 371 af 21. april 2016 om planlægning omkring risikovirksomheder

Beliggenhed inden for konsekvenszone omkring produktionserhverv og virksomheder med særlige beliggenhedskrav.

Jf. lovbekendtgørelse 371 af 21. oktober 2016, § 2, stk. 1 skal risikoen for større uheld inddrages i planlægningen herunder bl.a. i forhold til rekreative områder, offentlige arealer mv.

Den sydlige del af planområdet har nærhed til områder udpeget i Kommuneplan 2021 – 2033 til produktionserhverv. Øst for planområdet findes Danish Crown og vest for planområdet findes Horsens Bioenergi A/S.

Danish Crown er en risikovirksomhed. I forbindelse med planlægningen har Horsens Kommune derfor gennemført en høring af risikomyndighederne herunder Beredskabsstyrelsen, Sydøstjyllands Politi, Arbejdstilsynet, Sydøstjyllands Brandvæsen og Miljøstyrelsen. Arbejdstilsynet og Beredskabsstyrelsen har ikke tilkendegivet bemærkninger til planlægningen.

Sydøstjyllands Politi ønsker at kommende lokalplanlægning med nærmere bestemmelser om placering af bygninger mv. i området sendes i høring hos politiet. Derudover oplyser politiet, at Horsens Bioenergi ikke for nuværende er anmeldt eller godkendt som risikovirksomhed, men det er i forbindelse med udvidelsen af anlægget i 2021 forudsat, at virksomheden kan blive en risikovirksomhed. Planlægningszonerne omkring virksomheden vil kunne indskrænkes på baggrund af en mere præcis beregning af risikoen.

Sydøstjyllands Brandvæsen anbefaler, at det tydeliggøres i planlægningen, at der ikke kan lokaliseres risikovirksomheder i planområdet og henleder opmærksomheden på, at risikoen for større uheld skal inddrages i planlægningen.

Et område til rekreative formål er alene udlagt til naturområde og regnvandshåndtering og ikke til ophold, leg og lignende. Kommuneplanrammen er suppleret med et notat om miljøforhold, som gør opmærksom på beliggenheden inden for konsekvenszonen omkring virksomheder med særlige beliggenhedskrav, at der ikke kan etableres følsom anvendelse, og at der ikke kan etableres risikovirksomheder i rammeområderne 33TE01 og 33ER08.

Danish Crown er i dag omfattet af lokalplan 174, som anviser, hvor virksomheden kan udvide sin bebyggelse. Arealet mellem virksomhedens nuværende bygninger og E 45 er udlagt til græseng med krav til beplantning jf. lokalplanens formål.  Afstanden mellem virksomhedens skel og det fremtidige planområde til teknisk anlæg er i den sydlige del 200 meter og den nordlige del 311 meter. Til et nordligt beliggende erhvervsområde er afstanden øget. Afstanden til planens delområde 3, hvor Danish Crown har mulighed for at udvide sine aktiviteter, er noget større. 

I den kommende lokalplanlægning på vestsiden af motorvejen skal det sikres, at planområdet anlægges, så der ikke er øget risiko for uheld i området som konsekvensen af nærheden til risikovirksomheder og af driften på Danish Crown ud over det, som er generelt for samfundet i dag. Isokurverne omkring Danish Crown er gennemført ud fra en konservativ vurdering og berører ikke det kommende erhvervsområde. Det samme forventes at være gældende for beregning af isokurver for Horsens Bioenergi, som den 21. maj 2024 er anmeldt som risikovirksomhed. Anmeldelsen er dog ikke fyldestgørende, og der kan derfor ikke drages endelige konklusioner ud fra anmeldelsen ift. Planlægning af området. Sikkerhedsdokument med risikoanalyse vil være grundlag for den fremtidige disponering af området i forbindelse med den konkrete lokalplan.

Miljøstyrelsen udtaler i deres høringssvar, at planområdet ligger uden for dels sikkerhedsafstanden fra Danish Crown, dels uden for den beregningsmæssigt fastlagte planlægningsmæssige zone. På den baggrund vurderer Miljøstyrelsen, at arealanvendelsen inden for planområdet ikke vil have indflydelse på samfundsrisikoen fra slagteriet eller i øvrigt begrænse Danish Crown i relation til risikoen fra den nuværende drift.

 

Anvendelse for ramme 33TE01 udlægges til Teknisk anlæg i form af genbrugsplads. Det er muligt at disponere planområdet, herunder rammeområderne 33TE01 og 33ER08, så der ikke opstår fare for uheld blandt andet i forhold til oplag af farligt affald og lokalisering af mandskabsfaciliteter.  Den konkrete disponering fastlægges i en byggeretsgivende lokalplan ud fra naboskab til områdets virksomheder herunder både Danish Crown og Horsens Bioenergi A/S.

I en miljøscreening har Horsens Kommune derudover vurderet på naboskab til områdets virksomheder. På den baggrund vurderer Horsens Kommune, at området ikke er egnet til risikovirksomhed.

Tillæg 2021-20 fastlægger anvendelsen i området til erhvervsområder for transport- og logistikerhverv og et område til teknisk anlæg for virksomheder i miljøklasse 4 - 6.

Rammeområde 33ER08 og rammeområde 33TE01 uddyber miljøforholdene: ”Rammeområdet ligger i konsekvensområder for virksomheder med særlige beliggenhedskrav og produktionserhverv. Dette indebærer, at der ikke kan etableres nye boliger eller anden forureningsfølsom anvendelse (kontorer, boliger og lignende) inden for konsekvensområdet. Der kan derudover ikke planlægges for yderligere risikovirksomheder inden for rammeområdet.”

Opfølgning på høringsvar

Planlægning omkring risikovirksomheder

Horsens Kommune har efter høringsperioden modtaget risikoberegninger fra Danish Crown. Hvor der i høringsmaterialet er indlagt en planlægningszone på 500 m fra matrikelskel på både Danish Crown og Horsens Bioenergi, viser beregningerne udbredelsen af konsekvensområdet i forbindelse med et uheld på Danish Crown. På nedenstående oversigtskort er dette risikokonsekvensområde indtegnet. Kortet viser at konsekvenszonerne for de to virksomheder ikke vil overlappe, hvorfor der ikke vurderes at være risiko for den såkaldte dominoeffekt. Det må forventes, at det beregnede risikokonsekvensområde for Horsens Bioenergi også vil være mindre end planlægningskonsekvenszonen, idet beregningen er mere specifik end en lovbundet generel zone.

I forbindelse med den konkrete lokalplanlægning og mere detaljeret kendskab til områdets indretning skal der på ny redegøres for planlægning inden for en afstand af 500 meter til en risikovirksomhed. I den forbindelse kan der blive yderligere fokus på indretning af genbrugspladsen med henblik på evakuering.

Konsekvenszoner 

Konsekvenszonerne, der er indtegnet i planforslaget, er en zone på 500 m rundt om de to virksomheders matrikler. Der er tale om planlægningszoner, indenfor hvilke man ikke må planlægge for følsom anvendelse. Dette fremgår af § 2 i bekendtgørelse om planlægning omkring risikovirksomheder. Det er vigtigt at man skelner mellem den planlægningsmæssige konsekvenszone og den risikobaserede konsekvenszone, hvor den risikobaserede konsekvenszone gælder for det område en ulykke vil påvirke. Dette område er langt oftest mindre end den planmæssige konsekvenszone, bl.a. fordi den tager udgangspunkt i det oplag/den produktion, der gør virksomheden til risikovirksomhed, og dette område typisk er afgrænset, dvs. ikke hele virksomhedens matrikel. Den risikobaserede konsekvenszone for Danish Crown er mindre end den planlægningsmæssige zone.

”§ 2 i Bekendtgørelse omkring risikovirksomheder fastlægger følgende:
”§ 2. Planmyndigheden skal inddrage hensynet til risikoen for større uheld i planlægningen forud for fastlæggelse af bestemmelser for arealanvendelsen i en kommune- og lokalplan, som omfatter arealer, der ligger nærmere end 500 meter eller inden for en større passende sikkerhedsafstand fra en virksomhed, som er defineret i Miljø- og Fødevareministeriets bekendtgørelse om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer. Det gælder f.eks. afstanden fra risikovirksomheden til offentlige arealer, rekreative områder, områder, som på grund af deres karakter er af særlig interesse eller særligt følsomme, større veje og andre transportanlæg, boligområder, offentlige bygninger og andre bygninger, hvor der samles mange mennesker såsom hoteller, plejeinstitutioner, daginstitutioner, forsamlingslokaler, undervisningslokaler og butikker, samt bygninger og områder, som er svære at evakuere.”

Planlægningen medfører ikke følsom anvendelse, hvorfor konsekvenszonerne for de 2 risikovirksomheder ikke er tilsidesat.

På nedenstående billede er Danish Crowns risikooplag stedfæstet på matriklen med risikokonsekvensområdet, dvs. det område, der risikerer at blive påvirket ved et uheld. Horsens Bioenergis oplag er ikke stedfæstet, ligesom vi ikke kender udbredelsen ved et uheld, og der arbejdes derfor med den planlægningsmæssige konsekvenszone. Vi kender endnu ikke den nøjagtige placering af Horsens Bioenergis oplag endsige udbredelsen ved et uheld, da dette endnu er på tegnebrættet. Derfor benytter vi zonen for hele matriklen.