Internationale naturbeskyttelsesområder, Natura 2000, samt beskyttelse af bilag IV-arter
Natura 2000
Lokalplanområdet ligger ca. 7 km fra nærmeste Natura 2000 område, som er Natura 2000 område nr. 236 (Habitatområde H236, Bygholm Ådal).
Udpegningsgrundlaget for området fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside:
https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-omraaderne/udpegningsgrundlag/
Lokalplanområdet ligger i et område som i dag er domineret af marker i omdrift, som ikke vurderes at udgøre et egnet ynglested for nogen af arterne på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området.
Alene på baggrund af den store afstand til det internationale naturbeskyttelsesområde og projektets beskedne omfang er det Horsens Kommunes vurdering, at det kan udelukkes, at projektet kan skade arter eller naturtyper, som udgør udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området. Der er vedtaget en Natura 2000-plan for det internationale naturbeskyttelsesområde og projektet vurderes at være foreneligt med planens bevaringsmålsætninger.
Bilag IV-arter
En række arter af planter og dyr, de såkaldte bilag IV-arter, er omfattet af en særlig streng beskyttelse i alle EU-medlemsstater herunder Danmark. Det gælder for dyrearterne, at der er et generelt forbud mod at beskadige eller ødelægge yngle- og rasteområder i deres naturlige udbredelsesområde, mens der for plantearterne er forbud mod at ødelægge dem. Forbuddet gælder uanset om disse dyr og planter findes inden for eller uden for beskyttede naturområder.
Horsens Kommune har kendskab til, at der omkring lokalplanområdet lever følgende bilag IV arter; odder, stor vandsalamander, arter af flagermus, grøn mosaikguldsmed, spidssnudet frø og strandtudse.
Selve lokalplanområdet indeholder søer, der kan være egnet som ynglested for stor vandsalamander og i mindre grad spidssnudet frø 2014 blev der fundet en brun frø i en af de §3-beskyttede søer i planområdet, som kan have været spidssnudet frø.
Planlægningen behandler således de beskyttede søer, som om de er yngle- og rasteområder for bilag IV-padder og sikrer at den økologiske funktionalitet opretholdes.
§ 3-beskyttelsen samt kommuneplanens retningslinjer, medfører allerede krav om en beskyttelseszone, omkring vandhuller – som udgangspunkt 25 meter ifølge kommuneplanens retningslinjer. Beskyttelseszonen kan reduceres efter en konkret vurdering, hvis der f.eks. laves kompenserende tiltag.
Derudover er det vigtigt, at vandhullerne ikke isoleres og padder kan fortsat sprede sig. Planerne øger beskyttelseszonen omkring vandhullerne med grønne kiler med mulighed for etablering af yderligere vandhuller, så økologiske funktionalitet kan opretholdes.
Der er få ældre træer i området, som ikke kan udelukkes at være egnet, som yngle- og rasteområde for flagermus. Planlægningen arbejder med at bevare større træer i planområdet. Ved udarbejdelse af en konkret lokalplan, vil der blive foretaget en undersøgelse for forekomst af flagermus.
Lokalplanområdet ligger derudover i et område som i dag er domineret af marker i omdrift, Lokalplansområdet vurderes derfor ikke at have nogen værdi som yngle- eller rasteområde for nogen af de øvrige bilag IV-arter.
Samlet vurdering vedr. udpegningsgrundlag og bilag IV-arter
Horsens Kommune vurderer således samlet, at:
- Projektet kan realiseres uden at skade arter eller naturtyper, som indgår i udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områder.
- Projektet vil heller ikke indskrænke eller forringe egnede yngle- eller rastesteder for bilag IV-arter i området.